O nas

Nasz zespół od ponad dekady zajmuję się rozwijaniem przedsiębiorstw i ich projektów, od dłuższego czasu skupiamy się na projektach innowacyjnych, ponieważ wierzymy, że innowacje zmieniają rzeczywistość i poprawiają jakość życia. Uczestniczymy w wielu branżowych wydarzeniach i obserwujemy potrzeby oraz zmiany zachodzące na rynkach międzynarodowych.

Dlatego rozumiemy jak ważne są:

2012+

Doświadczenie od ponad dekady

19 wydarzeń branżowych na 4 kontynentach

Ważnym elementem fundacji jest działalność B+R

Nasze prace zorientowane są na:

Realizujemy cele zgodnie z polityką rozwoju klastrowej w Polsce,
w szczególności w obszarze:

Czym jest klaster?

Klaster – geograficzne skupisko wzajemnie powiązanych firm, wyspecjalizowanych dostawców, jednostek świadczących usługi, firm działających w pokrewnych sektorach i związanych z nimi instytucji (na przykład uniwersytetów, jednostek normalizacyjnych i stowarzyszeń branżowych) w poszczególnych dziedzinach, konkurujących między sobą, ale także współpracujących.
1 Uwaga: Istnieje wiele definicji klastrów. W literaturze rozróżnia się klastry, inicjatywy klastrowe i organizacje klastrowe. Klaster rozumiany jest często jako sieć międzyorganizacyjnych relacji pomiędzy różnymi aktorami, takimi jak klienci, konkurenci, dostawcy, organizacje wspierające czy instytucje lokalne.
2 Inicjatywa klastrowa to zorganizowane działanie na rzecz rozwoju i wzrostu konkurencyjności klastrów w regionie, obejmujące przedsiębiorstwa, administrację i/lub środowisko nauki.
3 Inicjatywa klastrowa jest świadomym przedsięwzięciem o formalnym lub nieformalnym charakterze (najczęściej formalnym) służącym rozwojowi współpracy pomiędzy poszczególnymi podmiotami życia gospodarczego, które już współtworzą lub mogą w przyszłości być uczestnikami struktury rynkowej o charakterze klastrowym. Organizacja klastrowa jest sformalizowana, ma określone cele, a jej działania są prowadzone przez koordynatora, który zwykle ma osobowość prawną.

Jaką rolę pełni nasza fundacja - koordynator klastra?

Koordynator (klastra) – osoba prawna, która organizuje i animuje rozwój interakcji, powiązań, przepływów wiedzy i współpracy w klastrze, a także świadczy wyspecjalizowane usługi na rzecz firm i innych podmiotów działających w danym skupisku. Koordynator reprezentuje klaster w relacjach zewnętrznych, zajmuje się bieżącą administracją klastra i realizuje inne funkcje niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. W początkowych fazach rozwoju współpracy wspomniane funkcje pełni często nie instytucja, a konkretna osoba określana jako animator klastra.

Kierunki rozwoju polityki klastrowej określone przez Ministerstwo Rozwoju i technologii.